Országszerte online programokkal ünneplik idén a magyar kultúra napját

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Idén, a koronavírus-járvány miatt azonban rendhagyó módon, elsősorban online programokkal emlékezünk.

A magyar kultúra napján online koncertet ad többek között a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar, az Anima Musicae Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar. Verses koncerttel ünnepel Lackfi János és a Fugato Orchestra, és megzenésített versekkel készül a debreceni Csokonai Színház is. A Magyar Nemzeti Múzeum online tárlatvezetésre és könyvbemutatóra várja az érdeklődőket, a MANK pedig három vidéki kiállítás anyagát tette digitálisan elérhetővé.

A gyulai kulturális intézmények – a Várszínház, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár, az Erkel Ferenc Művelődési Központ, a Gyulai Vár, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és az Erkel Ferenc Emlékház – közös online műsorfolyammal jelentkeznek a magyar kultúra napján.

A békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ bejáratánál Bohus Zoltán Kossuth-díjas üvegszobrász, a Nemzet Művészének Vízió című alkotása tekinthető meg január 25-ig az intézmény Facebook oldala szerint.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum közösségi oldalán az elmúlt évek kultúra napi programjain készült fotókból állít össze egy virtuális slide showt; Youtube-csatornájukon pedig az Egy géniusz diadala című, a festő életéről és munkásságáról szóló filmet sugározzák. Emellett nyereményjátékot is indítanak, a múzeumról feltett kérdésekre helyesen válaszolók között könyvet sorsolnak ki.

Zalaegerszegen a város dísztermében pénteken mutatják be Kostyál László és Zóka Gyula száz oldalas, színes képekkel illusztrált “Megformálta a föld porából. Németh János kisplasztikái” című kötetét. A Deák Ferenc könyvtár online papírszínház-maratont indít: január 22-től egy héten át mindennap egy-egy mesét olvasnak fel. A Göcseji Múzeum honlapján a gyűjtemény legszebb, legérdekesebb anyagát mutatják be; a virtuális kiállítás legapróbb műtárgya a söjtöri régészeti ásatáson előkerült kelta dobókocka, míg a legnagyobb egy jelképes épület.

A keszthelyi Balatoni Múzeum közösségi oldalán az állandó kiállítások témáit dolgozzák fel, a magyar kultúra napján a Balaton-parti erődöket és várakat mutatják be. A Goldmark Károly Művelődési Központ flashmobbal készül a magyar kultúra napjára; a hirdetőoszlopok plakátjain csaknem félszáz magyar költő versét olvashatják majd a járókelők.

Nagykanizsán a közművelődési intézmények és a közgyűjtemények 1989-óta közösen ünneplik a magyar kultúra napját. A régi hagyományt idén a Kanizsai Kulturális Központ koordinálásával a virtuális térben folytatják; a Facebook-oldalon közzétett üzenetben a Halis István Városi Könyvtár, a Thúry György Múzeum, a Honvéd Kaszinó és a Kodály Zoltán Művelődési Ház mutatja be tevékenységét – jelezte Mikola Mária igazgató.
Gyenesdiáson a Balaton-parti településről készült csaknem 300 fotóból videófilmet állítanak össze, a montázst pénteken online vetítik le.

Versek ruhaszárító kötélen, rögtönzött felolvasás a helyi autóbuszmegállóban Örkény István egyperceseiből, a bezárt művelődési ház ablakaiban pedig szoborkiállítás – ilyen programokkal emlékeznek meg a világjárvány közepette is a magyar kultúra napjáról Vas megyében.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!