Szarvas Vonulas Dronvideo Baranya CsodalatosMagyarorszag Deer Dronevideo

Elképesztő légifelvétel több száz vágtató szarvasról Baranyában

A felvételen közel két percen át folyamatosan özönlöttek át az úton a szarvasok, gyakorlatilag se vége, se hossza nem volt a sornak.

Megtippelni is nehéz lenne a számukat, de alaphangon több százan voltak. Takács Ferenc légifelvételt készített a rudliról – amit a Sokszínű Vidék tett közzé először.

Mi a rudli?

A „rudli” jelentése jóval tágabb, mint „szarvasvonulás”. Maga a szarvasvonulás csoportos táplálékkeresés.  (Táplálékban szegényebb, északi vidékeken így a szarvasok napi ötven kilométert is rendszeresen vándorolnak. Olykor ötezer éves szünetet tartva.)

A „rudli” az állatok együttesét, állattartói szemlélettel: „állományát” jelenti, céljaiktól, mozgásuktól függetlenül. Vannak, akik szerint a szarvasok, mások szerint őzek csapatát jelöli a szakszavak világából a hétköznapi szavak közé igyekvő szó. Akkor tesszük a legokosabban, ha a szakértők álláspontját tesszük magunkévá, amely szerint a szó általában vett falkát vagy ilyen csoportosulást jelöl.

Íme a VIDEÓ ami Mohács és Sátorhely határában készült:


Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Mályi Természetvédelmi Egyesület szombaton közös közleményben hívta fel a figyelmet a vad nyugalmának fontosságára, annak biztosítására, mivel a fokozott balesetveszélyt is okozó jelenség kiváltó oka kizárólag a vadállomány zavarása – talán pontosan a drón – lehet.

Mint írták, a szarvas természetes viselkedése, hogy a téli időszakban csapatokba áll, ezzel együtt az ekkora csapatok általában zavarás esetén verődnek össze.

A vad normális esetben nem mozog nappal, így a felvételen – és az elmúlt években napvilágot látott, hasonló videókon is – a jelenség oka egyértelműen valamiféle emberi zavaró tényezőben keresendő – fogalmaztak.

Hozzáteszik, hogy ennek rossz vége is lehet: „Könnyen belátható, hogy egy ekkora, száz kilogramm feletti testtömegű egyedekből álló csapat komoly balesetveszélyt jelent, különösen a téli útviszonyok mellett. Ezért arra kérünk minden felelős természetjárót, természetfotóst, videóst, hogy tartsa szem előtt a vadállomány nyugalmát és az autósok biztonságát, ne zavarja a vadon élő állatokat sem drónnal, sem azzal, hogy megpróbálja megközelíteni azokat!”

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!