Dévényi Antal-kilátó, a Nagy-Kopasz-hegy jenga tornya

Egymásra rakott fagerendákból áll a Dévényi Antal-kilátó, mint egy óriás jenga torony.

A Nagy-Kopasz-hegy tetejére megálmodott kilátót a fából készült építő-logikai játék, a Jenga alapján tervezték meg. A különleges formavilágú tornyot 2015 júniusában adták át.

A Piliscsaba határában 447 méter magasra nyújtózó hegy több mint 11 méteres, főként vörösfenyőből összeállított kilátója Dévényi Antalról, a Bedő Albert-díjas erdészről kapta nevét. Dévényi Antal neve szakmai körökben mindörökre összeforrt a kopárfásítással, magyarok és külföldiek ezrei tekintették meg vezetésével az ezerhektáros pilisvörösvári kopárokon kialakított híres fenyőállományt, amelyet ma a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozatosan lombos erdővé alakít át. A piliscsabai kopárfásítást 1927-28-ban, eleinte csemeteültetéssel kezdték. Dévényi Antal 1955-től a Pilisi Állami Erdőgazdaság Piliscsabai Erdészetének, majd a jogutód Pilisi Parkerdőgazdaság Piliscsabai Erdészetének erdészetvezetője lett, s ebben a munkakörben dolgozott 1982-ig.

Az Országos Erdészeti Egyesület 1957-ben a kiemelkedő szakmai és egyesületi tevékenységért járó rangos Bedő Albert-díjjal tüntette ki. Temetésére Piliscsabán, 1994. március másodikán került sor, ahol hozzá és munkásságához méltóan, az erdő szélén utcát is elneveztek róla.

A 11,5 méter magas kilátóhoz 132 köbméter gerendát használtak fel, és a mintegy 17 négyzetméteres alapterületű kilátószintjéről pompás kilátás nyílik a Budai-hegységre és a Pilisre.  A közel 17 négyzetméter alapterületű kilátószintről szép panoráma nyílik a Budai-hegységre és a Pilisre, de a Gete és a Gerecse is látható. A torony mellett tűzrakóhely, padok és asztalok, valamint egy információs tábla várja a kirándulókat.

Megközelítés:

A kilátó legegyszerűbben a piliscsabai vasútállomástól, a kék háromszög jelzést követve érhető el. A 2,3 kilométeres úton 220 méternyi relatív szintkülönbséget kell legyőzni, ami átlagosan 55 perc alatt teljesíthető. A kilátó közvetlen közelében a kék körjáratú, a kék kereszt és kicsit távolabb a sárga körjáratú turistaút garantálja a változatos barangolás környékbeli lehetőségeit.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!