A zene városa kitüntetést kapta Veszprém

A 66 új településsel 246 Kreatív város van világszerte, amelyek a kultúra különböző területeire (zene, irodalom, gasztronómia, design, népművészet és kézművesipar, film) specializálódtak.

A zene új városai Veszprém mellett Ambon (Indonézia), Essaouira (Marokkó), Havanna (Kuba), Kırşehir (Törökország), Leira (Portugália), Lliria (Spanyolország), Metz (Franciaország), Ramallah (Palesztína), Sanandaj  (Irán), Santo Domingo (Dominikai Köztársaság), Valledupar (Kolumbia), Valparaíso (Chile), Vranje (Szerbia).

Az UNESCO Kreatív városai olyan innovatív megoldások és ötletek laboratóriumai, amelyek innovatív gondolkodással és tettekkel járulnak hozzá a fenntartható fejlődéshez, amelynek előnyeit a városok lakói közvetlenül élvezhetik.

Az UNESCO főigazgatója, Audrey Azoulay úgy fogalmazott,

ezek a városok, legyenek a világ bármely pontján, a kultúrát stratégiai pillérnek, nem pedig valami járulékos dolognak tekintik, ami politikai és szociális innovációval jár együtt, és különösen fontos a fiatal generációk számára.

Veszprémben olyan jelentős klasszikus zenei és jazzeseményeket rendeznek, mint az Auer Fesztivál vagy a VeszprémFest, amelyre 2018-ban tért vissza az opera, de otthont adnak kórustalálkozónak és a Rátonyi Róbert Operettfesztivál eseményeinek is – írja a Papageno.


Veszprém 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet is viseli majd, melyről ITT olvashatsz bővebben.

 

 

 

 

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!