Jelentős nemzetközi díjakat nyert a budapesti Gül baba türbéje

Az 1951-ben alakult, több, mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot.

A nemzetközi zsűriben idén 31 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

A bírálat főbb szempontjai: az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát.

A Gül baba türbéje és környezetének komplex rekonstrukciója 2020-ban a FIABCI World Prix d`Excellence közösségi fejlesztések (Public Infrastructure) kategóriájában arany, míg az örökségvédelem (Heritage) kategóriában ezüst díjat nyert.

2015-ben, a magyar és a török állam közös finanszírozásában indított beruházással újjászületett Gül Baba türbéje és a hozzá tartozó a függőkert. A beruházás teljes költsége 2,5 milliárd forint volt.

fotó © Kisházi Klára | Csodálatos Magyarország

A Gül baba türbéjével egy új oázis, egy kis városrész született újjá a második kerületben. A Gül baba türbéjének és környezetének megújításánál az volt a cél, hogy a projekt ne csak az épületegyüttes egy-egy elemét ragadja ki, de komplex városrész-rekonstrukcióként, a török féllel és a kerületi önkormányzattal együttműködésben valósuljon meg.  A türbe újjáépítése kulturális örökségünk stratégiai beruházása, amelynek köszönhetően évtizedek óta elhanyagolt területek ismét új életre kelhettek.

A türbe területéhez csatlakozva, Budapesten egyedülálló, mindenki számára látogatható zöld közpark, mediterrán függőkert épült, padokkal, díszkúttal, rejtett esti fényekkel. Csaknem 140 fa, 2300 cserje, több mint 400 rózsa – sötét rózsaszínű és krém rózsaszínű, 50 centiméteres parkrózsák, magas törzsű rózsák, a támfalak előtt kúszórózsák – valamint 2700 évelő növény, továbbá 570 kúszónövény kapott itt helyet. A függőkert teraszain más és más élmények várják a látogatókat. Az örökzöldek kertjében tulipán, nárcisz, írisz, fritillaria, a rózsakertben rózsakülönlegességek, az illatkertben – rozmaring, zsálya, kakukkfű, oszlopos citrusok kényezteti a szemet és az orrot.

A beruházás tájépítésze – többek között a Gül Baba Türbe komplex táj- és környezetrendezési tervéért – az Év Tájépítésze díjat nyerte el 2019-ben.

fotó © Kisházi Klára | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!