Balaton Camino – 10 nap, 200 kilométer, 300 ezer lépés

A Balaton nem csak nyáron menő! Ez a mottó, mint egy színezőfüzet, évre évre újabb árnyalatokkal gazdagodik, az összes évszak minden színe lüktet már benne

Nekünk a Balaton nem csak a riviéra, a Balaton egész évben csodálatos, és a fürdésen kívül is számtalan felejthetetlen élményt kínál. Ez volt az oka annak, hogy a magyar tenger mindkét partján vállalkozók és önkormányzatok fogtak össze, hogy a Balaton és környéke azután is vonzó úticél maradjon, miután a színes úszógumik helyét a színes levelek veszik át.

A köd adta például az ötletet ahhoz a fantasztikus és figyelemre méltó kihíváshoz, amelyet idén immár harmadik alkalommal rendeztek meg. Három belevaló barátnő, Anna, Dóra és Judit, 2017 februárjában elhatározta, hogy körbesétálja a Balatont. Nem csak fizikai, hanem lelki utazásnak is szánták az egyszerre feltöltődést nyújtó, ám igencsak cipőkoptató kirándulást, amely

az El Camino mintájára a Balaton Camino nevet kapta

A fogalomszámba menő névadó szülő, az El Caminoként ismert Szent Jakab zarándokút  egy 800 kilométeres táv, amelyet az 1980-as évekbeli reneszánsza óta minden évben százezrek járnak be. Ez a keresztény zarándokút vitathatatlanul csodálatos tájakon halad, mindemellett vitathatatlanul iszonyúan költséges.

De minek repülőjegyekre és méregdrága szállásokra költeni, ha csodálatos tájakon barangolva akarunk testileg elfáradni, és közben lelkileg csordultig töltődni, ha itt van nekünk egy ekkora tavunk, amit már egy ideje menő biciklivel kerülgetni?

fotó @ Chripko Lili

A 10 napos túra idén október 5-én rajtolt el a balatonfűzfői vasútállomásról, ahol a rossz idő ellenére is rengetegen gyűltek össze. A gyaloglókhoz bárki bárhol csatlakozhat, nincs kötelező vagy közös szállásfoglalás, és az étkezést is mindenki maga intézi. Mindenki a maga tempójában halad, a szervezők pedig minden napra ajánlanak valamilyen helyi nevezetességet, érdekességet.

A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, így azok számára is könnyen elérhető az útiterv, akik csak egy bizonyos szakaszon akarják átélni a geo-zarándoklat élményét.

fotó @ Chripko Lili

Van, aki a „challenge“ miatt vesz részt, van, aki rég szeretne társaságban bandukolni, de egyébként nincs kivel, van, aki a saját nyugalmát keresi, és van, aki a túlzott nyugalomból rázza fel magát ezzel. Van, aki a Balaton miatt jön, olyan is, aki az új impulzusok miatt, hogy legyen mivel hazamenni az otthoniakhoz és tovább csinálni a hétköznapokat.

Magányosan, ismeretlenül, vagy magányosan társaságot keresve, akár saját baráti társasággal, babakocsival, látás- vagy mozgássérültként, lépésszámlálóval felszerelkezve, napsütésben, esőben, csodálatos őszben, ez egy olyan út, amit egyszer mindenképp érdemes végigjárni.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!