Kilátót építenek a szegedi Móra Ferenc Múzeum tetejére

A kilátó érdekessége egy kronoszkóp lesz.

A fejlesztés alatt álló eszközbe belenézve egy három dimenziós animációt látni majd az 1870-es évek nyüzsgő szegedi belvárosról, melyet eddig csak fotókon keresztül ismerhettek meg az érdeklődők.

A különleges animációban feltűnnek olyan épületek, építmények, melyek ma már nem láthatóak

Megjelenik majd a szegedi vár, az egykori halpiac, a Belvárosi híd helyén állt hajóhíd és az egykori vasúti híd is. A távolban látható lesz a Szent Demeter templom, mely helyére a dómot emelték, vagy a Schaffer-ház, mely a mai Égő Arany emeletes ház helyén állt.

fotó © Móra Ferenc Múzeum

A szegedi Móra Ferenc Múzeum főépületét, a szegedi várat és várkertet mintegy 1,4 milliárd forintból újítják fel.

A rekonstrukció során teljesen felújítják a Kultúrpalota homlokzatát és tetőszerkezetét, az épület tetejére pedig kilátó kerül. A múzeum időszaki kiállításainak helyet adó tereket korszerű lég- és világítástechnikával szerelik föl, az épület előcsarnokában új fogadóteret alakítanak ki, egy új lépcső építésével pedig könnyebben megközelíthetővé válnak az alagsor látványraktárai. Az építési munkálatokat követően két új állandó kiállítást hoznak létre. Az új természettudományos tárlat interaktív eszközökkel mutatja be az Alföld és a Tisza élővilágát. A Móra-kiállítás pedig az intézmény névadójának munkásságát, műveit tárja majd a látogatók elé.

A projekt része a vár és a várkert megújítása is. A nagyközönség is láthatja majd az egykori szegedi vár feltárása során előkerült épületmaradványokat, így az Erzsébet-templom oldalfalait. A vár épületének alsó szintjén pedig a város történetét bemutató állandó kiállítás nyílik.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!