A Visegrádi-hegység hóba dermedt mesevilága

Akár Dobogókőre, akár a Prédikálószékre tulajdonképpen a mennyei kilátás miatt sétálunk fel, pedig a megtett út is ezer csodát rejt.

Még a nyárimádók, és a zimankóban túrázást zsigerből elutasítók is egyetértenek abban, hogy a havas táj egy igazi mesevilág. A talpunk alatt csikorgó hó hangja, a fehére festett faágak, a hópaplan alatt rejtőző, és még az ősz színeiben pompázó növényzet izgalmas felbukkanása felejthetetlen élményt nyújt.

Hatvani Anikó a CsodalatosMagyarorszag.hu oldal hivatalos Facebook-csoportjába töltött fel fotókat, melyek Pilisszentkereszt és Dobogókő környéki túra során készültek.

A ködös, téli idő nem kedvezett annak, hogy a kilátóról feltáruljon a Duna szalagja, a folyót ölelő hegyvidék, de a fotók jól dokumentálják, hogy az oda vezető út nem csak egy szükséges időtöltés ahhoz, hogy megleshessük a kilátást, hanem egy csodákat rejtő utazás a téli mesevilágban.

A néhány centi híján 700 méter magas Dobogókő, amely a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, igazán kedvelt kirándulóhely. Az év minden évszakában felkeresik a túrázók a káprázatos panorámáért. Nemcsak napjainkban, hanem már a 19. század végén is népszerű volt a túrázók körében, amikor is Dr. Téry Ödön és Dr. Thirring Gusztáv vezetésével a frissen alakult Magyar Turista Egyesület elkezdte a környék bejárását és a túraútvonalak kijelölését. Azért esett Dobogókőre a választásuk, mert a változatos erdei utak mellett gyönyörű panoráma tárul a kirándulók elé minden évszakban, továbbá a kirándulóhely Budapestről egyszerűen és gyorsan megközelíthető.

A Prédikálószék – a 639 méteres hatalmas andezit szikla – neve Kiss Lajos néprajzkutató szerint onnan ered, hogy a hegy sziklás csúcsa egy szószékre emlékeztet,  mai elnevezés így a német Predigerstuhl kifejezés tükörfordításaként jöhetett létre.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!